Την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από τη Μεγαλόνησο ζητά το Παρίσι από την Άγκυρα ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής της πορείας.

Όπως τόνισε ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου μετά τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο Χριστόφια στο προεδρικό μέγαρο, στη Λευκωσία, η Γαλλία δεν μπορεί να δεχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια χώρα, η οποία διατηρεί στρατεύματα κατοχής σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Ο κ. Φιγιόν επανέλαβε τη θέση της χώρας του για μια "προνομιούχα εταιρική σχέση" με την Τουρκία.

''Η Γαλλία θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για να βοηθήσει την Κύπρο'' πρόσθεσε ο κ. Φιγιόν.

Επίσης, τόνισε ότι η λύση του κυπριακού πρέπει να βρεθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ανέλαβε δέσμευση για έναρξη διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει πρόοδος στη διαδικασία των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας.

Οι κ. Χριστόφιας και Φιγιόν αντάλλαξαν απόψεις για τις θέσεις της γαλλικής Προεδρίας, το ερχόμενο εξάμηνο, τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και την κατάσταση στο Λίβανο, ενώ ο Κύπριος πρόεδρος ενημέρωσε το Γάλλο πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι η πρόοδος στο Κυπριακό εξαρτάται από τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία.

''Παροτρύνουμε τους εταίρους μας στην Ένωση να ενθαρρύνουν την Τουρκία να επιδείξει επιτέλους θετική στάση, αφού τα μηνύματα που παίρνουμε τον τελευταίο καιρό από την Άγκυρα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά'', δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Χριστόφιας μίλησε για ''στρατηγική σχέση και φιλία'', μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας και πρόσθεσε πως η Κύπρος θα συνεργαστεί στενά με τη Γαλλία κατά τη διάρκεια της επερχόμενης γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ και ότι στηρίζει και συμφωνεί με τις προτεραιότητες που έχει θέσει το Παρίσι για το δεύτερο εξάμηνο του 2008.

Ο γάλλος πρωθυπουργός έφθασε στην Κύπρο το μεσημέρι της Παρασκευής και αναχωρεί αργά το βράδυ.

Σημειώνεται ότι η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο από τις 13 Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της θα συναντηθεί με τον κ. Χριστόφια και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.
απο skai.gr