Μεμονωμένα Περιστατικά

από  suspiria
Στις 29 Ιουλίου του 2008, η είδηση για τον φόνο του Αυστραλού τουρίστα από τους τέσσερις μάγκες της Μυκόνου συγκλονίζει το πανελλήνιο (τι κλισέ φράση ε;) και όλοι οργισμένοι αρχίζουν τις δηλώσεις.

Όλοι γνώριζαν την κατάσταση. Οι επιχειρηματίες της νύχτας στα τουριστικά θέρετρα ορίζουν δικούς τους νόμους και κανόνες και αυτενεργούν χωρίς έλεγχο εις βάρος και των τουριστών και των αυτοχθόνων των νησιών.


Κανένας δεν αντιδρούσε. Η αστυνομία παραβλέπει για λίγο τα καθήκοντα της εκτελεστικής εξουσίας και βοηθάει τους επιχειρηματίες της νύχτας να βγάλουν το ψωμί τους, οι άνθρωποι, έχοντας και εκείνη τα ποσοστά της βέβαια (Ο Ρουσσώ είχε πει ότι η αστυνομία πρέπει να υπηρετεί τον λαό; Αυτό θα εννοούσε). Οι κάτοικοι, τι να κάνουν; υπομένουν το μπάχαλο τους τρεις – τέσσερις μήνες της τουριστικής περιόδου και στήνουν κι αυτοί καμιά επιχειρησούλα με δωματιάκια να επωφεληθούν κι αυτοί της ‘εορτής’.

Αλλά το ποτήρι ξεχείλισε. Η δολοφονία ενός νέου ανθρώπου, και μάλιστα από άγριο ξυλοδαρμό, ήταν το αποκορύφωμα της αθλιότητας και του εξευτελισμού. «Ως εδώ» βροντοφώναξαν με πυγμή πολιτικοί, αστυνομικοί και ντόπιοι κάτοικοι των νησιών και υποσχέθηκαν επιτέλους τάξη και έλεγχο στα νησιά.


Και δεν μπήκε στη θέση της ακόμα η ταφόπλακα του 20χρονου Duson Zamit και άλλη συγκλονιστική είδηση έρχεται να ξανα-συγκλονίσει το πανελλήνιο (το οποίο πανελλήνιο δεν συγκλονίζεται με τίποτα εν τέλει).

Στις 20 Αυγούστου του ίδιου έτους ,στα Μάλια της Κρήτης βρίσκεται μαχαιρωμένος ένας 49χρονος Ολλανδός τουρίστας επειδή προσπάθησε να σταματήσει τον καυγά μεταξύ δύο άλλων Ολλανδών και τριών Ελλήνων. Επίσης ο ένας Έλληνας βρίσκεται τραυματισμένος στο ΚΑΤ.

Με λίγα λόγια θα μπορούσαμε να μιλάμε σήμερα για ακόμα ένα νεκρό τουρίστα από Έλληνες νταβατζήδες. Το περιστατικό είναι όμοιο με της Μυκόνου μέχρι αηδίας. Γίνεται μία λογομαχία στο μαγαζί, οι τουρίστες φεύγουν, και οι Έλληνες θιγμένοι ακολουθούν στο σκοτάδι και όποιον πάρει ο Χάρος.

Κατά τ’ άλλα συγκίνησαν τα λόγια του πατέρα του Duson Zamit που θεώρησε τη δολοφονία του γιου του ‘ατυχές συμβάν’ και όχι αποτέλεσμα καθιερωμένων συμπεριφορών και ενεργειών όπως στην πραγματικότητα ήταν.

Πάλι καλά που το μετέφρασαν οι διερμηνείς ‘ατυχές συμβάν’ και όχι ‘μεμονωμένο γεγονός’ γιατί θα είχαμε παρεξηγήσεις και συγκρίσεις με παλαιότερες ιστορικές δηλώσεις που αποδεικνύουν περίτρανα την ευθυνοφοβία του Έλληνα και την ανικανότητα του να αναγνωρίσει τις καταστάσεις ώστε να τις αντιμετωπίσει.

2 σχόλια:

  1. magakos είπε...

    Δεν ειναι για να ασχολείσαι και να χανεις τον χρονο σου, ολοι ξερουν οτι η νυχτα δεν ειναι αθωα...  

  2. suspiria είπε...

    Αν το θεωρήσουμε δεδομένο αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ  


 

Copyright ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ anmad[at]yahoo[dot]gr