ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ; ΑΠΟΔΕΙΞΗ!

από orionas_CCCP


΄Ο,τι για τους ρασοφόρους - επιχειρηματίες και τους συνεργούς τους είναι οικόπεδο, για μας είναι ΠΑΤΡΙΔΑ.

Η ιστορία είναι λίγο – πολύ γνωστή:
Η Μονή Τοπλού στη Σητεία, φέρεται ιδιοκτήτρια(;) με φιρμάνι του 1704 από την Τουρκοκρατία (!) μιας τεράστιας έκτασης στο βορειοανατολικό άκρο της Κρήτης, 40.000 στρεμμάτων. Από την δεκαετία του ’60 αμερικανικές, γαλλικές και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν «βάλει στο μάτι» την περιοχή.
Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 το μοναστήρι αποφασίζει να πουλήσει. Πώς όμως να γίνει αυτό χωρίς να κατηγορηθεί η εκκλησία ότι ασχολείται με τουριστικές επιχειρήσεις; Ο ηγούμενος της Μονής Φιλόθεος Σπανουδάκης (ο μοναχός των «ντιλ» όπως ευφυώς τον αποκάλεσε η «Ελευθεροτυπία» βρήκε τη λύση.
΄Εφτιαξε ένα ίδρυμα –«Παναγία Ακρωτηριανή»- και με δωρεά του μοναστηριού το κοινωφελές εκκλησιαστικό ίδρυμα έγινε ιδιοκτήτης της έκτασης. Το ίδρυμα παραχώρησε τελικά 26.000 στρέμματα από την έκταση σε μια αμφιβόλου αξιοπιστίας και φερεγγυότητας αγγλική εταιρία, την Loyalward, για 80 χρόνια με τη συμφωνία να εισπράττει το 10% των εισπράξεων από την επένδυση που θα γίνει. τι θα φτάξουν οι Αγγλοι; Έξι τουριστικά χωριά, δυναμικότητας 7.000 κλινών με 730 πισίνες και τρία γήπεδα γκολφ(!) ανάμεσα στ’ άλλα.
Όλα αυτά σε μια έκταση που βρίσκεται μέσα σε περιοχή του δικτύου Natura 2000, σε μια ζώνη ειδικής προστασίας που μέσα βρίσκεται ο μινωικός οικισμός της Ιτάνου και τεράστιας αξίας ανεξερεύνητες αρχαιότητες ενώ είναι και βιότοπος ειδικής χλωρίδας, υψηλής βιολογικής σπουδαιότητας.
Θα αναρωτηθείτε: Δεν υπάρχει κανείς να σταματήσει αυτό το τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα; Εκκλησιαστικές αρχές, νομάρχες, βουλευτές της περιοχής, υπουργοί, τι κάνουν;
Πρώτα απ’ όλα: Ο ηγούμενος της Μονής δρα από κοινού με τον Μητροπολίτη Ιεραπέτρης και Σητείας Ευγένιο, τον οποίο έβαλε πρόεδρο στην «Παναγία Ακρωτηριανή» κρατώντας για τον εαυτό του την αντιπροεδρία. Δηλαδή, ο Ηρακλειώτης στην καταγωγή Ευγένιος (κατά κόσμον Μιχαήλ Πολίτης) είναι συνεργός στο έγκλημα. Και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος δεν τον βάζει στη θέση του; Αντί απαντήσεως θα διηγηθώ κάτι που συνέβη πριν λίγους μήνες όταν ο Αρχιεπίσκοπος είχε επισκεφτεί το 2ο Λύκειο Ηρακλείου για να συζητήσει με τους μαθητές. Ένα παιδί της Α΄ Λυκείου τον ρώτησε ποια είναι η θέση της Αρχιεπισκοπής για την «επένδυση» στην περιοχή της Τοπλού. Ο Ειρηναίος απαξίωσε να απαντήσει στο μαθητή. Τήρησε σιγήν ιχθύος.
Εδώ πρέπει να πούμε ότι η Μονή Τοπλού είναι Σταυροπηγιακή. Εποπτεύεται δηλαδή από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Τι σημαίνει αυτό; Ο Ειρηναίος μπορούσε (και όφειλε) να «τραβήξει το αυτί» του Ευγένιου. Τον Ηγούμενο Φιλόθεο έπρεπε να τον αποτρέψει από το έγκλημα ο Βαρθολομαίος. Πριν από 2-3 μήνες διάβασα στις εφημερίδες ότι ο Guardian του Λονδίνου, σε ανταπόκριση του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ανέφερε ότι το Πατριαρχείο είναι κατάφωρα αντίθετο με την επένδυση των Άγγλων στην περιοχή της Μονής Τοπλού. Επαίνεσα δημόσια τον Βαρθολομαίο γι’ αυτό και δικαιολόγησα τον χαρακτηρισμό του ως «Πράσινου» Πατριάρχη από τον Τύπο.
Όμως αλίμονο! Λίγες μέρες μετά το Οικουμενικό Πατριαρχείο διέψευσε τον Guardian αποδίδοντας την φερόμενη εναντίωση του Πατριαρχείου στην «επένδυση» της Τοπλού σε παρανόηση μιας γραμματέως του Πατριάρχη!
Με όλα αυτά θα ’ναι πολύ κακόπιστος αυτός που θα ισχυριστεί ότι ευσυνείδητα Φιλόθεος, Ευγένιος, Ειρηναίος και Βαρθολομαίος ξεπουλούν την περιοχή;
Ο Βαρθολομαίος, στην επικείμενη επίσκεψή του στην Κρήτη, έχει την ευκαιρία να βάλει τέλος στο αντεθνικό, παράλογο και περιβαλλοντοκτόνο σχέδιο. Αλλιώς ο παραπάνω κακόπιστος δικαιολογημένα θα πει: Είναι Πράσινος Πατριάρχης, αλλά για τη σωτηρία του Αμαζονίου όπου δεν έχει οικονομικά συμφέροντα. Στην επικράτεια του όμως ισχύει: ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ, ΤΟ ΧΡΗΜΑ!


Υ.Γ.1 Απ’ όλη τη Ν.Δ. μόνο ο Γιάννης Κεφαλογιάννης (προς τιμήν του!) εναντιώνεται στην «φαραωνική» επένδυση. Ο Νομάρχης Λασιθίου Στρατάκης (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) και η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου (ΠΑ.ΣΟ.Κ.) είναι συνεργοί στο επιχειρούμενο έγκλημα. Ο λαλίστατος βουλευτής Λασιθίου Καρχιμάκης, του ΠΑ.ΣΟ.Κ., σιωπά. Το ίδιο και οι υπόλοιποι βουλευτές Κρήτης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ.
Ο Αλέκος Αλαβάνος (βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) επανειλημμένως έχει καταδικάσει το εγχείρημα, τονίζοντας ότι «τίθεται ακόμη και θέμα εθνικής κυριαρχίας».

Υ.Γ.2 Ποιοι είμαστε εμείς;
«Οι εραστές του σκιρτήματος των ζαρκαδιών και μύστες των φύλλων της ελιάς, οι ηλιοπότες και ακριδοκτόνοι.»


Το αρθρο θα δημοσιευτει απο την εφημεριδα "ΠΑΤΡΙΣ" αυτες τις μερες.

2 σχόλια:

  1. magakos είπε...

    Κατά τη γνωμη μου η εκκλησία έχει πολύ καλό management...Ξέρει πως να βγάλει λεφτά..Νοιάζεται για την γη??Σαν πως ποτέ έκανε τίποτα να την πάρει?αναμφισβήτητα η εκκλησία είναι η πιο κερδοφόρα επιχείρηση τις 20ετίας και απορώ πως ο Αλογοσκούφης δεν έβαλε ΦΠΑ στο κεράκι....

    Τέλος, να πω ένα μπράβο στον συντάκτη του άρθρου που βοηθάει εμάς τους νέους να ξεφύγουμε από τα ελεεινά ψέματα της τηλεόρασης και μας δίνει την δυνατότητα να αναπτύξουμε άποψη επί του θέματος.  

  2. suspiria είπε...

    Γιατί κι ο Αλογοσκούφης από το κεράκι τρώει.. Σιγά μη βάλει κ ΦΠΑ στην ιεροσύνη. Θα μας κάψει η χάρη Του (get a life)  


 

Copyright ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ anmad[at]yahoo[dot]gr