Αρχίζουν τα σχολεία...


Είμαστε εδώ μετά από την 11η Σεπτεμβρίου που είναι η αρχή τον λογαριασμών για την παιδεία.

Τα ΜΜΕ μιλάν φέτος για μία πολύ καλή χρονιά. Αναφέρουν ότι περίπου 900 καθηγητές λείπουν από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και 7.000 μόνο από την πρωτοβάθμια. Χαρακτηριστικά, συγκρίνουν με άλλες χρονιές. Ευτυχώς φέτος που δεν έχουμε έλλειψη σε μεγάλο αριθμών βιβλίων.

Η χρονιά έχει ήδη αρχίσει και οι μαθητές, του λυκείου ιδιαίτερα, ψάχνουν καθηγητές και γράφονται στο φροντιστήριο για να μπορούν να εισαχθούν σε κάποια 3βάθμια σχολή. Όλη αυτή η εμπορευματοποίηση της παιδείας βρίσκει τους γονείς να πληρώνουν τουλάχιστον 500€ για το παιδί τους μηνιαία. Βέβαια, αν το παιδί παρακολουθεί μαθήματα για κάποια ξένη γλώσσα τα ποσά εκτοξεύονται στα ύψη και πάντα σε τετραψήφιους αριθμούς.......

Σαν να μην μας φτάνουν όλα αυτά έρχεται η σημερινή κυβέρνηση, η κυβέρνηση της  Νέας Δημοπρασίας, και υποχρεώνει τα νοικοκυριά να σκύψουν και άλλο το κεφάλι και να αναγκαστούν να πληρώσουν και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό γίνεται γιατί με το άρθρο best seller (άρθρο 16) η κυβέρνηση τελικά το "αναθεώρησε" και μαζί με αυτό το μέλλον ΜΑΣ.

Οι δικαιολογίες ήταν αρκετά φτηνές ισχυριζόμενοι ότι στο εξωτερικό υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Σε αυτό όλοι όσοι ξέρουν συμφωνούν, αλλά μήπως έχουν και ένα σχολείο που μορφώνει και δίνει κίνητρα; Ας μην ξεχνάμε ότι η Αγγλία φημίζεται για τα πανεπιστήμια της, αλλά και για το σύστημα παιδείας της. Η κατάσταση πια είναι τραγική και η κυβέρνηση μόνο "αναθεωρήσεις" στην ποσότητα του φαγητού μας ξέρει να κάνει...

Το τι μπορούμε να κάνουμε σαν μαθητές και σαν φοιτητές και σαν παιδιά της εργατιάς είναι ξεκάθαρο. Να πούμε ΟΧΙ. Πιο ηχηρό από το γνωστό ΟΧΙ εθνικισμού, γιατί μην ξεχνάτε ότι μία χώρα χωρίς παιδεία είναι σαν μία πολυκατοικία στην άμμο, δίχως θεμέλια. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι, ο 1ος που έρχεται σαν 1η λύση είναι οι κατάληψη. Δυστυχώς αν δεν υπάρχει κατάληψη με: ενημέρωση, με κρίση, με υποστήριξη, με  α γ ώ ν α  να μην περιμένει κανείς αποτελέσματα. 

Ας είμαστε φέτος όλοι εκεί ενωμένοι και δίχως διχασμούς που προσπαθεί να περάσει το σύστημα του καπιταλισμού. Το τι θα γίνει και αν υπάρξει αποτέλεσμα κανείς δεν το ξέρει. Αλλά έστω και αν 1 άτομο πει όχι σε όλη αυτή την ειρωνεία τότε υπάρχει ελπίδα.
 Μαζί θα είμαστε για το φινάλε................................

0 σχόλια:


 

Copyright ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ anmad[at]yahoo[dot]gr