Ανταρτοπόλεμος του Πετρελαίου

από  suspiria    «Υπάρχουν αντάρτες» είναι η είδηση. 

Χτες, Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, η νιγηριανή οργάνωση «Κίνημα για την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα», γνωστή με τα αρχικά MEND, κήρυξε τον «Πόλεμο του Πετρελαίου» στην κυβέρνηση της Νιγηρίας και στις πετρελαϊκές εταιρίες που ενεργούν σταθμούς στο Δέλτα του ποταμού. 

Οι νιγηριανοί αντάρτες, που δεν γνωρίζουν από burger και american dreams, έκαναν αρχικά επίθεση εναντίον του σταθμού της Shell στο Αλακίρι και στη συνέχεια επιτέθηκαν και σε σταθμούς της Chevron, ένας εκ των οποίων σταμάτησε να λειτουργεί, όπως επιβεβαίωσε και η ίδια η εταιρία. 

Ο νιγηριανός στρατηγός Μούσα δήλωσε ότι οι αντάρτες οπισθοχωρούν και αισιοδοξεί ότι γρήγορα θα παραδώσουν τα όπλα.

Ο στόχος των νιγηριανών ανταρτών είναι να σταματήσει το νταβατζηλίκι των πετρελαϊκών εταιριών στον δικό τους τόπο με τη συνεργασία της δικής τους κυβέρνησης. Στην περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα (περιοχή έκτασης 70.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ίση περίπου με τη μισή Ελλάδα) η παραγωγή πετρελαίου φτάνει τα 2.5 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα και η Νιγηρία βρίσκεται στην πρώτη εξάδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του πλανήτη. Ωστόσο το 70% των αυτοχθόνων ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο τη μέρα σε συνθήκες πλήρους φτώχιας και επίσης η θνησιμότητα στην περιοχή σημειώνει μεγάλα ποσοστά λόγω των ασθενειών (αναπνευστικές παθήσεις, κρίσεις άσθματος και άλλα) που προκαλούνται από τους ρύπους που εξαπολύονται στην ατμόσφαιρα, τα μολυσμένα ύδατα και τις κακές εγκαταστάσεις υγιεινής. 

Ενώ λοιπόν οι δυτικοί λαοί κλαψουρίζουν από τον καναπέ ότι «το πετρέλαιο κινεί τα νήματα» οι νιγηριανοί αντάρτες παίρνουν τα όπλα και ζητούν τα αυτονόητα

0 σχόλια:


 

Copyright ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ anmad[at]yahoo[dot]gr