Η ιστορία κάποιου που επέζησε


Ο Βλάντεκ μαζεύει τα συσκευασμένα τρόφιμα που έχουν περισσέψει στο σπίτι του, κολλάει τις συσκευασίες τους και τα επιστρέφει στο μαγαζί. Με κάποιον τρόπο καταφέρνει να πείσει τον καταστηματάρχη να τα δεχτεί πίσω και να του τα ανταλλάξει με κάποια άλλα τρόφιμα μικρότερης αξίας.

Ο Βλάντεκ δεν είναι φτωχός ούτε απατεώνας. Είναι ένας εβραίος επιζών του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου και μάλλον θυμίζει την ρατσιστική καρικατούρα του γερο- εβραίου τσιγκούνη, όπως διαπιστώνει ο γιος του, ο Αρτ.

Ο Αρτ είναι καταξιωμένος κόμικ άρτιστ, συνιδρυτής και αρχισυντάκτης του γνωστού περιοδικού κόμικς και αβανγκάρντ σχεδίου Raw. Αποφασίζει να καταγράψει την ιστορία του πατέρα του και να την κάνει γνωστή στο κοινό μέσω των κόμικς. Έτσι επισκέπτεται τον Βλάντεκ συχνά, παρόλο που η μιζέρια του και οι ιδιοτροπίες του είναι ανυπόφορες, και καταγράφει τις συνομιλίες τους στις οποίες ξετυλίγεται με έναν ξεχωριστό τρόπο η ιστορία του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου, από την εμφάνιση της πρώτης σημαίας με τη σβάστιγκα μέχρι την πτώση της Γερμανίας και την μετανάστευση στην Αμερική.


Το όνομα του κόμικ είναι «MAUS: Η ιστορία κάποιου που επέζησε» και αποτελείται από δύο τέυχη. Το πρώτο λέγεται «Ο πατέρας μου αιμορραγεί ιστορία» και το δεύτερο λέγεται «Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα μου». O δημιουργός του είναι ο Art Spiegelman. Ξεκίνησε να φτιάχνει το κόμικ και να δημοσιεύει τα κεφάλαια του στο Raw από το 1980 μέχρι το 1991. Ύστερα, το 1992 το κόμικ κέρδισε βραβείο Πούλιτζερ .

Το κύριο συστατικό της επιτυχίας του MAUS είναι η προσωπικότητα του πρωταγωνιστή Βλάντεκ, ο οποίος με την απίστευτη εξυπνάδα, ευρηματικότητα, επιμονή, θέληση για ζωή και προνοητικότητα καταφέρνει να γίνεται κύριος των καταστάσεων και να τα βγάζει πέρα όσα εμπόδια κι αν συναντά. Είναι προστάτης, όχι μόνο του εαυτού του, αλλά και της πολυαγαπημένης του συζύγου Άνια.

Ωστόσο δεν καταφέρνει να σώσει και τον πρώτο γιο τους, Ρισιέ, ούτε τα πεθερικά του. Έτσι εκείνος και η σύζυγος του αποκτούν πληγές και ενώ έχουν απελευθερωθεί από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις καταδιώξεις των ναζί, ουσιαστικά είναι φυλακισμένοι και οι δύο μέχρι το τέλος της ζωής τους στη σκέψη του ολοκαυτώματος και στην ιδέα της επιβίωσης «με όλα τα μέσα».

Αξίζει να υπάρχει στην βιβλιοθήκη κάθε φίλου των κόμικς.

2 σχόλια:

  1. νικος είπε...

    Πολύ ωραία ιστορία,μπράβο Μαγκάκο..  

  2. magakos είπε...

    suspiria εννοεις φιλε μου!  


 

Copyright ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ anmad[at]yahoo[dot]gr