Τα ζώα δεν είναι εμπόρευμα

Ταξιδεύω στο πλοίο με τρία κουτάβια , από τα έξι που γέννησε συνολικά η σκυλίτσα μου στην επαρχία, και τα μεταφέρω Αθήνα για να τα χαρίσω σε κάποιους που τα ζήτησαν. Με πλησιάζουν διάφοροι γνωστοί, τα βλέπουν, τα πιάνουν, τα πασπατεύουν και λένε :

-Δαλματίας είναι;
-Ναι
-600 ευρώ πιάνουν αυτά
-Α οκ

Σκέφτομαι ύστερα ότι η γλυκιά μανούλα στο σπίτι γέννησε 6 κουτάβια. Αν τα πουλούσα για 600 ευρώ το καθένα θα κέρδιζα 3.600 ευρώ. Με αυτό το ποσό θα μπορούσα να πάω τα Χριστούγεννα στο Άμστερνταμ με τη Δάφνη, μετά να πάω στην Κρήτη να δω τον Άλκη και μετά χαλαρά με την Αρχιτεκτονική στην Αίγυπτο. Επίσης αν τα συμπλήρωνα με κάτι άλλα λεφτά που έχω στην άκρη θα μπορούσα να πάρω ένα δικό μου αυτοκίνητο το καλοκαίρι. Έπίσης θα μπορούσα να πάω στο Άμστερνταμ με τη Δάφνη, με την Αρχιτεκτονική στην Αίγυπτο και να πάρω και ένα ακορντεόν της προκοπής. 


Όμως δεν το κάνω. Δεν το κάνω γιατί τα κουτάβια είναι ζωντανά. Δεν είναι κτήμα μου. Όσο είμαι εγώ ζωντανή και ελεύθερη άλλο τόσο είναι κι αυτά. 

Ο άνθρωπος έχει γίνει κυρίαρχος του πλανήτη και θεωρεί ότι όλα του ανήκουν. Του ανήκει η γη και την καίει ή την ισοπεδώνει και την μορφοποιεί αναλόγως με τα συμφέροντα του. Του ανήκουν τα ζώα και τα πουλάει σα διακοσμητικά παιχνιδάκια, σαν αντικείμενα. Του ανήκει ο ουρανός και τον βρωμίζει. Του ανήκει η θάλασσα και τη μολύνει. Του ανήκουν τα πάντα. Όλα είναι δικά του και έτοιμα να θυσιαστούν στον βωμό των συμφερόντων του. 

Δεν λέω ότι δεν υπάρχει μία κάποια σχέση μεταξύ του ανθρώπου, των ζώων και της φύσης, την οποία τη δέχομαι και προκαθορισμένη από τους κανόνες της φύσης. Πιστεύω ότι όντως ο άνθρωπος είναι ανώτερος από τα ζώα και τους φυτικούς οργανισμούς αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τους φέρεται σα να είναι κτήματα του και να τα καταχράται. Άλλωστε ακόμα κι αν η θέση του είναι ανώτερη, η ύπαρξη του είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη της φύσης και των ζώων καθώς και με την ισορροπία στην σχέση μεταξύ τους. 

Αλλά ο κόσμος μας θεωρεί ότι τα πάντα είναι εμπορεύματα, στα πάντα υπάρχουν σχέσεις συναλλαγής και τα πάντα, άψυχα ή ζωντανά, έχουν ανταλλακτική αξία. Ε δεν είναι έτσι. Τα ζώα ανήκουν στον οποιοδήποτε θεό ή στη μητέρα φύση και δεν ανήκουν σε κανέναν άλλο κι αυτό θα μείνει έτσι όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι έξυπνοι να το αλλάξουν πουλώντας και αγοράζοντας ζώα. 


Στον κώλο τους τα 3.600 ευρώ. 

1 σχόλια:

  1. magakos είπε...

    Η αποψη σου ειναι ενδιαφερον...αλλα τι ψυχη εχει ενα κουταβι μπροστα σε μια επισκεψη στα νοτια....πλακα κανω...

    Δεν ειναι μονο τα ζωα που εχουν προβληματα...ακομα και ανθρωποι...ακομα και ανθρωποι...  


 

Copyright ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ anmad[at]yahoo[dot]gr