«Τα αχάριστα κωλόπαιδα...»

Οι σημερινοί έφηβοι λίγο απέχουν από το να γίνουν ψυχικά ράκη. Η μεδοδευμένη νεοελληνική απαξίωση του Δημόσιου Σχολείου (θεσμού εκ των θεμελιωδών του Δυτικού Πολιτισμού), ο βυζαντινός σχολαστικισμός που κατατρέχει την νεοελληνική σχολική εκπαίδευση (δημόσια και ιδιωτική) σε όλα τα μαθήματα (από τη γλώσσα μέχρι τα μαθηματικά), η ψυχοφθόρα τρεχάλα (ακόμα και τα σαββατοκύριακα) στα καταγώγια της παραπαιδείας (μοναδικής παγκοσμίως, νεοελληνικής «ευρεσιτεχνίας»), η έλλειψη αξιόπιστου επαγγελματικού  στόχου (στη χώρα της απαξίωσης των ειδικευμένων, με τους χαμηλότερους μισθούς στην Ε.Ε.), η συνακόλουθη έλλειψη στόχου ζωής (στην χώρα του «βύσματος», της «αρπαχτής»,  της ασυλίας και της παραγραφής), η  ανακολουθία των γονέων τους (και της κοινωνίας) ανάμεσα στις εξοργιστικά υποκριτικές διακηρύξεις τους και σε μια  πραγματικότητα, η οποία κάθε ώρα και στιγμή τούς εκθέτει πανηγυρικά, έχουν οδηγήσει το άνθος της χώρας στον προθάλαμο του ψυχιατρείου (ένα άνθος, που επί πλέον το δολοφονούν εν ψυχρώ αν τολμήσει και κάνει «κιχ» -βλ. παντελώς αναίτια δολοφονία του δεκαπεντάχρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ. στις 6/12/2008).
     Σε έρευνα που αφορούσε στην ψυχική κατάσταση των μαθητών της  νεοελληνικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στο ερώτημα  πώς αισθάνονται οι μαθητές ως προς τη σχολική τους ζωή (ουσιαστικά  την μόνη «ζωή» που έχουν) τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
  • Κούραση 67,2%
  • Πίεση 58,0%
  • Πλήξη 52,7%
  • Άγχος 52,4%
  • Απογοήτευση 31,7% (εφημ. Ελευθεροτυπία, 1/6/09).
      Αυτά που περιγράφει η έρευνα είναι ακριβώς η συμπτωματολογία της κατάθλιψης. Μιας κατάθλιψης, που είναι βεβαιότατο, ότι θα καταλήξει σε χρόνια πάθηση, αφού οι αιτίες της θα εξακολουθήσουν να υφίστανται και μετά το σχολείο, όταν οι έφηβοι αυτοί θα βγούν στη ζωή.
     Ας θεωρηθεί δεδομένο, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των -ανεύθυνων- ρωμηών γονέων τους, είτε δεν θα προβληματιστεί  καθόλου από τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, είτε θα αντιδράσει με τον προσφιλή της ελληνοχριστιανικό και  καθωσπρεπίστικο τρόπο («δες τα αχάριστα κωλόπαιδα, που δεν τους λείπει τίποτα και βγαίνουν και παραπονούμενα»).

* * *
 
  Η μόνη διέξοδος, που έχουν αυτά τα δυστυχισμένα πλάσματα για να κρατηθούν σε απόσταση, έστω μιας αναπνοής, από την νεύρωση είναι να κάνουν πράξη το υπέροχο σύνθημά τους των ταραχών του προηγούμενου Δεκέμβρη:
     «ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΜΑΣ – ΑΝ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΡΙΑ».
Θ.Λ.

0 σχόλια:


 

Copyright ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ anmad[at]yahoo[dot]gr